EEN BOUVIER IS EEN BOUVIER?
 
Ervan uitgaande dat we het over een Bouvier des Flandres hebben (er is ook een Bouvier des Ardennes) hebben wij een expert gevraagd enige uitleg over de Bouviers uit werklijnen te geven die naast de Bouviers uit showlijnen regelmatig aangeschaft worden.

Waarom?
Wij constateren dat er enige verwarring bestaat over het verschil tussen de zogenaamde showlijn en de werklijn van Bouvier des Flandres. De laatste tijd komen er regelmatig (jonge) Bouviers in de herplaatsing die voortkomen uit de zogenaamde werklijn. De eigenaren hebben zich een beetje, of heel erg, verkeken op de impact die een Bouvier uit de werklijnen met zich meebrengt. Vaak horen wij dat de Bouvier in kwestie niet meer te handhaven is, te druk, te veel bijt en dominant is, of heel anders als de Bouvier die zij kennen of gehad hebben.

Voor een leek (en ook voor de gemiddelde Bouvierliefhebber) is er nauwelijks verschil te zien als ze pup zijn. Het zijn dezelfde "bolletjes wol", ze zijn schattig, lief. Je hart is gestolen bij het zien van zo iets vertederends en het is een Bouvier..... toch?
Als kleine pup is het verschil ook vrijwel niet te constateren. Pas op het moment dat het hondje opgroeit beginnen er verschillen op te treden.
Vraag daarom wanneer u een nest bezoekt uit welke lijnen de pups komen en laat u voorlichten.
Vraag naar de stambomen en de certificaten van de gezondheidsonderzoeken.
Op een stamboom staat wie de ouders, grootouders en overgrootouders zijn, welke kwalificaties zij hebben behaald en welke onderzoeken zij heben gehad. Voor u misschien niet zo interessant, maar voor een fokker is dit onmisbare informatie. Een goede fokker probeert een zo verantwoord mogelijke combinatie te maken. Daarvoor zijn niet alleen de gezondheid, het karakter en het uiterlijk van de twee ouderdieren belangrijk, maar ook van al hun voorouders. Hoe meer de fokker weet over de voorouders van een hond, hoe beter hij de juiste reu bij zijn teef kan zoeken. Weet een fokker helemaal niets van de voorouders van de reu en de teef, dan weet die fokker absoluut niet waar hij mee bezig is. Met alle kans op erfelijke ziekten en afwijkingen bij de pups.

De meeste fokkers en liefhebbers weten dat het kruisen van vreemde bloedlijnen heel verschillende resultaten binnen een nest kunnen opleveren. Dat geldt voor het uiterlijk, maar vooral ook voor de karakteraanleg. Er zal een gedeelte van de pups geschikt zijn voor de africhtingssport, een gedeelte prima als huishond kunnen functioneren, maar een klein aantal zal in feite tussen 'wal en schip' belanden. Dat zijn dan vaak onzekere honden, die niet goed raad met
zichzelf en het 'democratische' gezin en samenleving weten. Ze kunnen angstig, nerveus, maar ook scherp reageren.

Korte Historie:

In het kort is de evolutie van de Bouvier in stappen verlopen. Tot en met de tweede wereldoorlog werd de Boef geselecteerd op pure gebruikswaarde. De hond moest onverschrokken, stug en zelfstandig zijn. Hij bewaakte de kudde en de boerderij tegen vreemden en ongewenste dieren. Hij leefde vooral buiten en was opgewassen tegen klimaat en gevaar. Ook was deze hond moedig en hard genoeg om ingezet te worden tegen stropers en vijandelijke soldaten. Incidenteel werden er ook wat Bouviers ingeschreven op tentoonstellingen, maar dat waren uitzonderingen.

Na de tweede wereldoorlog veranderde de Europese samenleving in snel tempo; er was in feite nauwelijks meer ruimte voor zo'n stugge en zelfstandige hond om door te kunnen gaan in de moderne maatschappij. Daardoor is er een vrij abrupte verandering in de fokkerij gekomen. Men ging de ruw-kortharige, oudere types kruisen met de elegantere, langhariger Bouviers, zoals die vooral in België en Noord-Frankrijk te vinden waren. Vooral in de jaren 60 en 70 vond er een grote uiterlijke verandering plaats binnen het ras. Ook de fokselectie en het verkoopbeleid werden op de veranderde samenleving aangepast.

Moeilijk te hanteren honden werden teruggebracht of afgemaakt; reden voor de meeste fokkers bepaalde combinaties niet meer te maken. De ouderdieren, die wel gemakkelijke nakomelingen opleverden, werden vaker voor de fokkerij ingezet. En ook de tentoonstellingen werden erg populair, ook daar moest de Boef zelfbewust zijn schoonheid tonen, maar tegelijkertijd concurrenten en keurmeesters heel laten. Een andere belangrijke factor was de snel toenemende welvaart. Daardoor was men bereid meer voor een pup te betalen, maar dan moest die hond wel voldoen aan schoonheids- en gedragsvoorwaarden.

Huidige situatie:

Hierboven heb ik u in het kort de achtergrond van de verandering binnen het ras geschetst. Daar is veel meer over te zeggen, maar wie dat wil, duikt maar in de archieven en boeken.

Hoe komt het dat er Bouviers uit schoonheids- en werklijnen bestaan?
Zoals ik al heb aangegeven is de vroegere Bouvier geselecteerd op een bepaalde aanleg. Dat is daardoor gedeeltelijk ook genetisch vastgelegd.

In de jaren 70 en 80 werden er enorme aantallen Bouviers-met-stamboom gefokt; vaak meer dan 10.000 stuks per jaar.
Dat moesten wel honden zijn, die in de veranderde samenleving konden functioneren als huishond, dus daar werd vooral op geselecteerd. Naast natuurlijk op die schattige, lange vacht. In die periode kwamen ook de witte Bouviers in de mode. 'Moeilijke' ouderdieren werden daar niet voor gebruikt.

Daarnaast was er een erg kleine groep africhters binnen de politie- en diensthondensport, die ook nog verder gingen met Bouviers, die geselecteerd waren op de ouderwetse hardheid en werklust. Want na goed zoeken waren dergelijke honden, zij het zeldzaam, ook nog wel te vinden.

Begin jaren 80 werden binnen de NBC een aantal Bouvierdressuurgroepen opgericht. Hier werd getraind volgens de regels van het Schützhund-reglement, later IPO genoemd. Oorspronkelijk vooral beoefend door eigenaren en fokkers van Duitse Herders, bleek al snel dat de 'moderne' Bouvier daar niet bepaald geschikt voor was.
Hierdoor gingen 'werkhondenfokkers' kruisen met honden, die nog meer van de 'oude' aanleg meegekregen hadden en dat ook bewezen hadden door behaalde KNPV- en Diensthondcertificaten.

De werklijn Bouvier wil zo graag voor je werken, is vaak onvermoeibaar en stopt niet wanneer jij het even voor gezien houdt. Om aan de behoefte van een zogenaamde werklijnbouvier te voldoen is het van belang dat er veel met hem getraind wordt en dan bedoelen wij niet een half uurtje per dag. Dan bedoelen wij het serieuze werk, een paar uur per dag en liefst ook nog een aantal trainingen per week, liefst bij een professionele vereniging.
Ervaring met de werklijnen is dan ook een pré.  Verdiep u in de behoefte van een Bouvier uit werklijnen en ga eens kijken bij de verenigingen waar men gewend is met deze Bouviers te werken.

Wanneer u bovenstaande fysieke inspanningen met betrekking tot de werklijnbouvier allemaal niet op wilt of kunt brengen kies dan voor een Bouvier uit showlijnen.
Hierbij moeten wij vermelden dat u ook hiervoor over de nodige fitheid en consequentie dient te beschikken (en uiteraard geldt ook hier dat u zich het beste kunt laten voorlichten voordat u een Bouvier aanschaft), dit moeten we absoluut niet onderschatten. Laten we het zo zeggen: bij een showlijn zijn de scherpe kantjes er een beetje af. Over het algemeen vergen zij toch ongeveer de helft van de fitheid en trainingsuren als voor de werklijnen. Beiden lijnen zijn stoere honden die duidelijkheid, consequentie en natuurlijk veel liefde, tijd en geduld vereisen. Uitzonderingen bevestigen natuurlijk  de regel.

Ik vind het heel belangrijk te benadrukken dat ik hiermee niemand de schuld van wat dan ook wil geven; alleen wijs ik op een mogelijke achtergrond van het ongewenste gedrag. In een grijs verleden, toen ik zelf ook nog enkele nestjes Bouviers heb gefokt, is mij heel duidelijk geworden hoe belangrijk het is dat fokkers niet alleen erg secuur met de te maken combinatie reu- teef moeten zijn, maar ook de geboren puppies en de mogelijke kopers erg goed en veel moeten observeren om tot wenselijke combinaties te kunnen komen. En soms ook gewoon 'nee' tegen potentiële kopers moeten zeggen als duidelijk is dat een bepaalde hond niet in een specifieke omgeving kan functioneren.

Regelmatig zien wij nestjes aangeboden via bijvoorbeeld Marktplaats waarvan wij nu al weten dat er één of meerdere honden binnen afzienbare tijd bij ons ter herplaatsing aangeboden worden omdat ze niet meer hanteerbaar zijn. Deze honden zijn zeer moeilijk en soms ook niet meer te herplaatsen. Er wordt bij het aangeboden nest op Marktplaats soms gewapperd met een stamboom van de ouderhonden. Voor de pups is er vaak geen stamboom aangevraagd. Een serieuze fokker zal nooit pups zonder stamboom fokken.
De pups worden vaak afgebeeld in zeer mooie settings, dit is om u te lokken een pup te kopen en de zak van de fokker te vullen waarna hij een paar maanden later zijn praktijken met dezelfde moederhond voortzet. Regelmatig met dezelfde foto's. U ziet immers toch niet dat dit een ander nest is en u bent ook niet meer op zoek.
Wij gaan ervan uit dat u een pup neemt als gezinshond die gezond is en lange tijd als huisgenoot bij u is, deze fokkers niet!

Wij raden u dan ook aan om, vooraf, informatie over een fokker in te winnen bij de rasvereniging
(De Nederlandse Bouvierclub http://www.bouvierclub.nl/  ).
Uiteraard zijn wij als onafhankelijke Stichting zonder enig commercieel belang ook te allen tijde bereid u
van informatie te voorzien.

Wij hebben dit artikel geschreven niet omdat wij tegen werklijn Bouviers zijn, maar juist om er voor te zorgen dat de werklijn Bouvier een baas krijgt die weet wat een werklijn Bouvier nodig heeft. Dat het honden zijn waar echt mee gewerkt moet worden.
Een serieuze werklijn Bouvierfokker zal altijd een goede voorlichting geven en de pupkopers van raad voorzien. 

Helaas staan erop marktplaats veel advertenties van pups waarbij er niet verteld wordt dat de pups uit een werklijn komen en wat zij nodig hebben. Met alle gevolgen van dien. Het zijn juist die honden die vanwege gedragsproblemen herplaatst moeten worden en zo de werklijn Bouvier een slechte naam bezorgen.


Wij hopen hiermee wat meer uitleg te hebben gegeven, waardoor er minder mensen teleurgesteld zullen worden in dit prachtige ras, maar vooral ook dat er minder honden ongewild in de problemen komen.
Stichting
Bouviersupporters
Bemiddelt bij het herplaatsen van Bouviers
© Stichting Bouviersupporters 2010 - 2023