Dio
Dio is een jonge reu. In Nederland geboren op 10-11-2010. In december 2011 is hij door een andere organisatie herplaatst en naar Italië verhuisd. In mei 2012 kreeg de Interessengemeinschaft Bouvier des Flandres ( IG) een hulp verzoek. Door omstandigheden moest Dio zo snel mogelijk weg bij die mensen. De IG heeft daarop actie ondernomen met als resultaat dat Dio in het opvangadres van de Bouviersupporters zit en Bert Smallenbroek van Kynologie Kolham met hem aan de slag gaat.
 
Het eerste filmpje van Dio
Maandag 4 juni 2012

De training gaat verder. Bert gaat steeds meer vertrouwen in Dio krijgen en zijn angst voor het bijtgedrag verminderd per dag.
1 juni 2012.

De mensen hadden Dio Neo genoemd omdat Dio in het Italiaans God betekend. Maar hij reageert beter op Dio.

Als Bert met Dio traint draagt hij een gewone halsband met daaraan een lijn van 2 of 10 meter. Corrigeren doet Bert met zijn hand of door zijn been/knie tegen hem aan de drukken.

Hier is goed te zien dat Dio in de handen en broek van Bert probeert te happen. Dio is nu aan het proberen hoe Bert reageert, tot hoe ver hij kan gaan.
Ook is zijn gedrag naar katten is Dio heel wisselend. Hier gaat het goed.
Bert doet appéloefeningen met Dio.
Dit is wat Bert ziet als hij naar Dio gaat. Een hele blije Dio.

Dio wil graag bij iemand zijn
Apporteren, appél aangelijnd en los.
Dat doet Dio geweldig.
Door lichte correcties probeert Bert het bijtgedrag op te wekken.


.
Dio ontmoet de honden van Bert.
Dat is geen probleem. Zelfs niet als er met ballen word gespeeld. Dan vindt Bert hem erg sociaal.
05 - 06 - 2012

De mensen die Dio hebben afgestaan onderhouden per mail contact met Bert.
Zij gunnen Dio een mooi leven en vinden het nog steeds jammer dat, dat niet bij hen is.
Een vraag van hen is: hebben jullie al ondervonden hoe hij op andere mensen reageert die hem willen begroeten , en hoe hij reageert als hij langs de weg wandelt en grote auto’s of langzaam rijdende auto’s moet passeren?

Op vrachtauto’s heeft Bert nu 1 x een lichte reactie gezien. (tegen over het pension zit een centrale, daar rijden regelmatig zware vrachtauto’s af en aan)
Weer een ontmoeting met een poes.
Dio laat zich makelijk corrigeren en negeert de poes vervolgens.
Ook heeft Bert met Dio een voedseltraining gedaan. Dat doet Dio uitstekend.
In het eerste gezin ging het niet goed. Het contact tussen de gezinsleden en Dio is verstoort. Dan zijn er mensen met Bouvierervaring die hem wel een tweede kans willen geven. Het eerste contact is buiten op neutraal terrein. Daar wordt kennis gemaakt met Dio. Dan naar binnen daar draagt Dio een muilkorf. Bij deze mensen in huis blaft en gromt Dio, na verloop van tijd kwam hij wel contact zoeken met de nieuwe eigenaren d.m.v. ruiken. Er waren twee bijtincidenten geweest met hun autistische zoon. Bij de ontmoeting zien de (nieuwe) eigenaren van Dio ook hoe het kind over de bench heen hangt terwijl Dio in de bench zit. Op dat moment keek Dio niet blij. Wat er precies allemaal is gebeurd valt niet te reproduceren. Dat deze combinatie niet klopte, dat was duidelijk.

Dus ging Dio mee naar Italië. Aanvankelijk ging dit prima, maar hij blijft veel grommen naar mensen. Per mail word contact gehouden met een Nederlandse Hondenschool die hun van tips en adviezen voorziet om het gedrag onder controle te krijgen en/of te houden.  De ontwikkeling van Dio’s gedrag staat niet stil. Sterker het ontwikkelt zich snel, zowel de goede als de foute kant op. Oefeningen als hier, zit, af, blijf, los (bal) doet hij geweldig goed. Contact met andere honden geen probleem. In Italië was hij samen met twee andere honden. Zijn andere (minder fijne/foute) kant is, dat hij mensen wil domineren op een toch (voor honden) sociale manier. Loop je naar zijn plaats waar hij ligt, dan gromt hij (ga weg), komt hij bij je dan wil hij een aai over zijn kop, precies zolang als meneer dat wil, dan gromt hij een keer (stop daar mee) zo niet dan hapt hij naar je hand. Na vele inspanning gaat het ook in Italië niet goed

In Winschoten leert Bert hem kennen. Telefoongesprekken en mails met de mensen uit Italië geven een beeld van Dio. Bert ervaart Dio als een hond die op jonge leeftijd heeft geleerd snel en scherpe grenzen aan te geven. Bij Dio lijkt het alsof hij uit het niets reageert, Bert denkt dat hij heeft geleerd snel te handelen voordat iemand hem corrigeert.
Laat Bert hem appél oefeningen doen los of aangelijnd, prima totdat Bert hem gaat corrigeren omdat hij wil dat Dio meer presteert. Dan laat hij een grom horen. Doet hij daarna zijn best en heeft een beloning verdient, braaf, aai over zijn kop of een voertje (hij vind het alle drie prima), dan zie je hem er lol in hebben om samen te werken en dan wil hij ook werken. Dram je door, dan kom je hem tegen want dan kan Dio ook drammen en zijn zin doordrijven
Apporteren doet hij prima, ook hier probeert hij steeds Bert naar de bal toe te lokken, door hem niet netjes te brengen. Gaat Bert daar op in, dan legt hij de bal de volgende keer nog iets verder bij Bert vandaan. Ook leuk is een bal pakken en kijken of je de persoon achter je aan kan krijgen, reageer Bert niet dan komt hij achter langs en druk even stevig zijn bek tegen zijn benen aan. Soms is zijn bek dicht, soms voelt Bert zijn tanden. Hij bijt dan niet!! Dit gedrag begint hij langzaam op te bouwen.
Muilkorf om geen probleem. Controle bij de dierenarts (uit voorzorg met muilkorf om) geen enkel probleem. Hij was best blij met de dierenarts, zelfs toen hij een injectie kreeg waarvan de arts zij “die kan even pijn doen” Bij Dio niet.
Dio heeft een kleine verwonding aan zijn staart.
13 - 06 - 2012

Vandaag een leuke dag met Dio meegemaakt.

Eerst met een van de vrouwelijk medewerksters gesproken. Zij was aanvankelijk bang voor Dio, maar vond het zielig dat hij het weekend niet uit zijn kennel kwam.
Dus is zij zaterdag met hem aan de wandel gegaan. Zowaar vond ze dit erg leuk. Het is geen kleine dame, maar had geen moeite om hem normaal uit te laten. Ze vertelde het ook met een grote grijns op het gezicht.

Daarna samen met Guust aan de wandel. Beide heren vlogen elkaar als echte jonge reuen een keer of 3 in de haren. Met de stem waren ze beide te corrigeren.
Op een moment dat ik even verslap, schiet Dio weg achter een meeuw aan, en flipt de lange lijn van 10 meter uit mijn handen. Hij was lastig terug te krijgen zolang hij de meeuw in het vizier had.
Vervolgens rustig terug gewandeld zonder problemen. Beide honden dicht naast elkaar lopend.


Daarna alleen met Dio op stap, hier komen oefenen.
Telkens door de hurken, voertje in de hand, rustig wachten en als hij het voertje pakt zeg ik rustig hier. Na 10 keer lijn laten vieren, en rustig hier roepen en direct op de hurken gaan zitten, en daar komt hij aan, direct en keurig bij mij.
Dan zie je een totaal ontspannen Dio met wie het een lust is om te wandelen in combinatie met een beetje actie. (balletje, weg rennen, kleine oefeningen doen en dat een beetje spannend maken)

Op mensen reageert Dio divers. Een aantal kan gewoon zijn kennel binnen stappen en dan is hij net zo vrolijk. Bij anderen gaat dat de eerste keer niet goed, hij gromt en blaft. Prima dan krijgt hij maar een beetje voer en blijft hij maar lekker zitten. Totdat Bert hem uit zijn kennel haalt. Gaat het eenmaal goed, dan is de ervaring (tot nu toe) dat het ook goed blijft.

Aan een paar DAMES heeft hij blijkbaar een hekel, hij gromt en blaft als hij ze ziet, en dat blijft hij doen. Wel valt op dat het hier DAMES betreft die of bang/terughoudend zijn naar grote honden, en dames met een bril op!!!!
De laatste dame die hem uit de kennel haalt was eerst bang voor Dio en nu wandelt ze met hem.
14 - 06 - 2012
10 - 07 - 2012

Bert is weer terug van vakantie en is weer volop aan het trainen met Dio.
Zijn vacht was wel erg lang geworden. Dus vandaag ging de schaar erin. Dat ging best goed, alleen rond zijn bek laat hij nog niet toe. Tussen door wordt er met de bal gespeeld. Morgen gaat Bert weer verder.
11 -7- 2012

Vandaag had Dio een kennismaking om te kijken of hij geschikt is om te gaan werken met iemand die werkt bij een beveiligingsbedrijf dat gespecialiseerd is in beveiliging met behulp van honden.

Maar helaas Dio is niet geschikt om mee te werken binnen de ordehandhaving.
Hij is niet geïnteresseerd in een bijtmouw.
Als de mouw hem word aangeboden ontwijkt hij deze en zoekt direct naar een bal.
Aanplagen met de mouw heeft weinig effect, hij bijt meer per ongeluk om dat de opgedrongen word maar ontwijkt hem zo snel mogelijk.
Aanplagen: een mouw snel heen en weer bewegen om hem
er gek op te maken, vervolgens net voor dat hij hem pakt
wegtrekken waarbij je het effect wilt zien dat als hij hem
dan te pakken heeft de mouw vanuit de drift dat hij hem
eindelijk te pakken heeft niet meer los wil laten.

Opjutten, driften opwekken, pesten, waarbij de beloning is
het hebben van de mouw (zijn buit) waar een hond dan trots
mee rond mag lopen.


Het spelen met zijn bek (happen) deed hij ook bij deze twee personen.
Beide zijn opgegroeid met honden en het happen werd ook direct gezien als grensverleggend uitdagen van de geleider.
Het was mooi te zien dat hij grotendeels wel leiding accepteert, maar op een paar punten protesteert (gebit tegen de geleider aandrukken/happen) NIET BIJTEN, 0,0 SCHADE bij de geleider.

Bert ziet steeds meer overeen komsten met Guust (zijn jonge hond) die dit ook veel doet (bij hem alleen) Bert merkt dat Guust dat hoofdzakelijk doet vanuit frustratie. Het spel gaat niet fanatiek genoeg, niet snel genoeg of is te kort qua tijd.

De mensen gaven  na 45 minuten met hem te hebben gewerkt wel aan dat hij goud eerlijk is en een fijne hond om mee te werken. Met als aantekening “je moet er wel de geschikte persoon voor zijn”, en jammer dat hij niets heeft met de mauw.
Dus wel geschikt voor iemand die er hobbymatig voor de sport mee wil werken, maar niet voor iemand die gebruikt voor zijn werk (inkomen)


Jammer, we zoeken verder naar de geschikte baas.
13-07-2012

Vandaag heeft Dio met de auto meegenomen voor een wandeling samen met Guust.
Onderweg heeft Bert het "Hier komen" geoefend. Dio deed dat super
Terug in het pension is Bert weer verder gegaan met het knippen van Dio.
Tussen door werd er natuurlijk even gespeeld met de bal.
Die Dio steeds beter en dichterbij terug brengt.
6-8-2012

Dio heeft een nieuw thuis.
Bij Bert in de gemeente, in Siddeburen.
Samen met Kai heeft Bert daar een bezoek gebracht en Dio er achter gelaten.
De mensen hebben een boerenbedrijf met deels pluimvee en deels akkerbouw.
Altijd wel iemand thuis.

Alle familie leden, ook mevrouw met bril ( Dio mocht mensen met bril over het algemeen niet) moesten met Dio wandelen en dat ging prima. Wel aan de lange lijn, want aan een korte lijn trekt hij in het begin. Dio heeft niet gebromd of gehapt.
De mensen hebben al eerder herplaatst bouviers gehad. Die hebben ze binnen 3 maanden geleerd dat ze onaangelijnd op het erf mogen komen en het niet mogen verlaten. Ze hebben dat aangeleerd door elke keer weer met de aangelijnde hond langs de erfgrens te wandelen en hem duidelijk maken dat hij daar niet over heen mag ( door een rukje aan de riem). Zo gaan ze het ook bij Dio aanpakken en Bert vond dat een prima manier.

Mevrouw was nog wat huiverig, maar na een uurtje was dat toch grotendeels weg.
Leuk voorval: Dio heeft een mand in de bijkeuken, vertrek dat grenst aan de keuken.
De deuren staan gewoon open. Samen zitten we in de keuken aan de thee.
Een van de zoons komt binnen en Dio staat op en loopt met hem mee naar de keuken.
Waarop ik zeg stuur hem maar terug naar zijn plaats, deze persoon stuurt hem op afstand terug naar zijn plaats en zegt “zo die ligt”.
Dio reageerde als af hij op afstand werd bestuurt, waarop ik zeg “nu durf ik het wel te zeggen, hij heeft natuurlijk wel een hele goeie training gehad”.


Dio is de hele dag bij zijn familie, ofwel bij de 2 zonen die op de boerderij werken of bij moeders thuis in de keuken of bijkeuken, maar niet in de woonkamer.

Bert en Kai hebben zich ervan weten te overtuigen dat Dio niet alleen erfhond wordt maar dat er ook lekker met hem gewandeld wordt.

Op verzoek van de IG is Dio er 6 weken op proef, en gaat Bert er om de twee weken naar toe
.

18-8-2012

Op zich gaat het best goed. Hij loopt los op het erf en weet nu, na 1 week al tot hoever hij mag gaan. Hij mag bv niet bij de kippen komen, hij heeft het 1x geprobeerd, na correctie niet weer. Hij weet dat hij niet achter fietsers aan mag....
Ze kunnen hem prima uitlaten hij luistert als de beste.
Echter door het bedrijf aan huis komen er veel, voor Dio, vreemde mensen, en dat gaat niet altijd goed.

Dio zal toch een plek moeten hebben waar hij even tot rust kan komen. Daarvoor heeft Bert een kennel in bruikleen gebracht. Het is de bedoeling dat als er vreemden op het erf komen dat Dio de kennel ingaat.
De kennel zal er niet voor altijd staan echter alleen voor de komende weken om Dio te laten wennen aan vreemde mensen onder begeleiding. Dio vond het geweldig en ging er meteen in.


12-9-2012

Het is toch beter dat er een ander thuis voor Dio gezocht wordt.
Bert gaat meerdere keren per week naar Dio om te trainen i.v.m. reactie naar J. en de reactie naar vreemde mensen die op het erf komen.
Het zullen meerder korte trainingen zijn.
Zolang als hij daar nog kan blijven word hij daar getraind.


Toen Dio weer als zoekende op onze en website van de IG stond hebben verschillende mensen zich gemeld voor hem. Er zijn enkele kennismakingen geweest, die op het laaste moment toch niet door zijn gegaan. De ene doordat Dio toch niet helemaal de hond is die zij zochten en een ander doordat de omgeving van de mensen toch niet geschikt bleek te zijn voor Dio.


8-10-2012

Vandaag heeft er iemand kennis gemaakt met Dio.
Bert melde ons:
Dio is erg wijs met hem en heeft ook het vertrouwen en de tijd om dit goed te laten verlopen. Het contact verliep direct goed, snuffelen, spelen met de bal, wandelen, en vlot kunnen vasthouden i.v.m. een voorbijkomende auto, aanhalen, alles in een rustig en kalm tempo.
Deze man heeft de rust om niet te overdreven zijn in zijn handelen, hij neemt de tijd.
De IG doet deze week een voorcontrole.


15-10-2012

Bij de voorcontrole is gebleken dat het een hele goede omgeving is voor Dio.
Dus is Dio vandaag verhuisd.

Mail van Bert:


F. is een man alleen, heeft al meerdere moeilijk handelbare dieren opgevangen en tot het einde toe verzorgt. Het is een man van in de 50, er komen regelmatig vrienden over de vloer. 1 vriend is beide keren met hem mee geweest, ook een rustige man die volgens mij begrijpen hoe je met dieren om moet gaan.

Over 3 á 4 weken ga ik samen met Kai van de IG naar F. toe om te zien hoe het met Dio gaat.
De eerste ontmoeting en gisteren gingen goed, mensen met gevoel voor dieren, goede hoop dat dit goed gaat, zeker weten doen we dat pas over een tijd.

Voor de mensen in S. was toch wel sneu, mevrouw en P. konden erg goed met hem overweg. Voor J. was het erg dubbel. Aangelijnd en spelen met de bal was geweldig, maar telkens grommen en argwanend kijken als J. de schuur binnen liep maakte de situatie voor J.onzeker.22-10-2012

Dio woont nu 1 week bij zijn nieuwe baas. Zijn nieuwe baas en Dio begrijpen elkaar helemaal. We denken dat zij een echt dreamteam zijn.

Dio loopt al los, is vriendelijk en nieuwsgierig. Doet zoveel nieuwe indrukken op en krijgt zoveel te doen dat hij ’s avond voldaan gaat slapen. Hij laat zich graag over de buik aaien waarbij hij met 4 poten in de lucht ligt.

Alle dieren accepteert hij. De kippen op de aangrenzende weide interesseren hem niet. 
Dio heeft zijn baas al een keer geholpen om een ontsnapt kalf terug te drijven naar de kudde. Alleen toen de stier kwam ging hij veilig achter zijn baas staan.

Dio let heel erg op de reactie van zijn baas. Is die ontspannen dan is voor Dio alles goed. Op het ogenblik leert Dio veel dingen kennen die voor hem vreemd zijn, maar wie de baas is dat weet hij heel goed. Dio gaat ook graag mee in de auto. Als zijn baas even de auto uit is gaat Dio snel op de bestuurdersstoel zitten. Heel even maar omdat hij weet dat het niet mag.

Met de reu die naast hem woont gaat het goed. Hij blaft wel heel hard als er een vreemde hond ZIJN erf nadert. Onderweg is hij vriendelijk tegen elk dier of het nu een gans, kip hond of hooglandrund is. Ook heeft hij kennis gemaakt met de kat des huizes. De kennismaking verliep eigenlijk zoals hond en kat vaak op elkaar reageren de eerste keer maar het is niet extreem en goed te corrigeren.


Een dagje in de caravan vond hij geweldig, want als heel vanzelfsprekend sprong hij erin. Want voor Dio is het belangrijkste dat zijn baas bij hem is. Baas en Dio genieten ervan om  met de bal te spelen ondertussen krijgt Dio wat commando’s die hij meteen opvolgt.

Wij weten nu bijna zeker dat Dio nu zijn definitieve plaats gevonden heeft. Waar hij geliefd is en ook voldoende uitdaging krijgt.

We wensen hen het allerbeste en een lange en mooie tijd samen.

18-07-2012

Vandaag is Bert met Dio en zijn honden aan de wandel geweest
Een verslag:

Ik heb wandelroute gevonden vlak bij het pension, aan beide kanten water en naar voren en achteren kon ik op grote afstand alles zien aankomen. Een veilige situatie om te kijken hoe hij reageert als hij los is.Niets te zien dus alle vier de honden los.

Dio loopt keurig in mijn omgeving mee en trekt zich dan niet veel aan van mijn honden.
Na een kwartier merk ik dat hij wel graag aandacht wil, en begint Famke en Guust (die wel steeds samen rennen) uit te dagen tot een spelletje.
Dit gebeurt een paar keer, maar Famke en Guust gaan hier niet op in.
Dio probeert leiding te nemen over de groep, maar als jonge onervaren hond op dit gebied weet hij wel welke houding aan te nemen, maar mijn honden zijn er niet van onder de indruk.
Hij probeert het wel elke keer op een sociaalvaardige manier (houding, uitdagen d.m.v. spelgedrag, als laatste komen als je ze roept, net doen of wat lekkers je niet interesseert maar het toch graag aanpakken) hij gebruikt absoluut geen enkele vorm van agressie binnen de groep.

Het hier komen is iets waar ik nu meer mee aan de slag wil. Met minimale afleiding (brommer op afstand, vogels die weg vliegen) gaat hij zijn eigen gang en reageert niet op mijn stem en/of houding. Van hem weglopen lijkt hem dan ook niets te doen
(ik blijf dus in de buurt), de aandacht gaat uit naar de vogels of brommer tot die helemaal verdwenen zijn. Zijn zicht is dan erg goed, want wachtend op een dijk met rondom erg ruim uitzicht neemt hij daar rustig de tijd voor.

Zolang Dio op een afgeschermde ruimte is of aan een (lange) lijn dan gaat alles keurig, lopen, hardlopen, reactie naar katten en honden, hij accepteert steeds meer mensen, trimmen, vrachtwagens………

Het happen blijft hij doen, een reactie die ik ook van Famke en Guust ken. Als je hun (Dio, Famke, Guust) grenzen opzoekt in een training of in spelgedrag dan willen ze best hun gebit wel een keer gebruiken. Soms zacht, soms hard, maar altijd zonder (opzettelijke) schade.
20-07-2012

Ik ben eerst met hem en mijn honden aan de wandel geweest.
Er komen fietsers voorbij en hij valt uit, helaas voor hem had ik de lijn kort en heb ik direct kort en duidelijk ingegrepen. 2 tellen later lijkt het of er niets gebeurt is en wandelen we gewoon verder.
Net als woensdag de dijk op gelopen, alleen nu de andere kant op wat niet toegankelijk is voor fietsers. Daar weer allemaal los.
Dio reageerde in eerste instantie goed op een beloning na het commando “hier”. Hij komt wel maar niet snel. Hier komen is niet zijn sterkste kant als hij los loopt. Daar was ik inmiddels achter.


Ik ben met hem aan het trainen geweest. Dit gaat perfect zolang er geen afleiding is.
Om te voorkomen dat hij even later weer achter vogel aan ging was het nodig hem een correctie te geven.
Verder lopend is rustig commando hier voldoende om Dio direct te laten reageren. Hij komt samen met mijn honden en er worden beloningen uitgedeeld.
Bij het terug lopen heb ik een Bouvier naast mij lopen als een plaatje. Hij reageert rustig op fietser die op een aantal meters ons voorbij komen, hij heft zijn kop iets op dat is alles. Dat was voor mij het moment om hem een hand vol lekkers te geven, GEWELDIG.
Voor de duidelijkheid: ik heb hem alleen een correctie gegeven i.v.m. niet terug komen als hij losloopt. Hij kan dan los rennen en spelen zonder dat hij een gevaar is voor anderen en zichzelf.
Het happen naar mij straf ik op deze manier absoluut niet af.
Ik ervaar het happen als een uitlaatklep wat voor mij controleerbaar en aanvaartbaar is

Het volgende filmpje is terug bij het pension gemaakt. Dio loopt daar rustig aan een slappe lijn rond, zo heerlijk relaxt.
En is volgens mij goed te zien dat onze binding alleen maar sterker is geworden.

De laatste trainingsdag. Een heel ontspannen Dio aan de wandel met de honden van Bert. Dio wijkt geen meter van de zijde van Bert.
Stichting
Bouviersupporters
Bemiddelt bij het herplaatsen van Bouviers
© Stichting Bouviersupporters 2010 - 2023