Hanteer meteen duidelijke regels
Als je hond eenmaal goed ingeburgerd is, dan wil je hem misschien gaan trainen. Je hond heeft echter ongeveer twee dagen nodig om zich aan te passen aan zijn omgeving en ongeveer 2 weken om te ontdekken hoe de verhoudingen in het gezin liggen. Hij zal in die twee weken beginnen met het bepalen van zijn gedrag en houding ten opzichte van zijn omgeving.

Daarom is het heel belangrijk dat je voor je hond, naast het geven van de nodige rust en stabiliteit, ook meteen duidelijke regels stelt. Vanaf het moment dat de hond bij je in huis komt, moeten er bepaalde regels gaan gelden die (heel belangrijk) consequent - dus ALTIJD - moeten worden opgevolgd. Als iemand tegen de regels in een bepaald gedrag toestaat, dan wordt de situatie voor de hond erg onduidelijk.

Als het gebrek aan duidelijke regels de hond veel voordeel oplevert dan kan probleemgedrag ontstaan. Je moet de hond dus meteen leiding geven, anders gaat hij binnen korte tijd zijn eigen gang.
Net als een kind heeft een hond een enorme behoefte aan duidelijke regels en aan leiding. Het dier leeft in een heel dichtbevolkte mensenwereld. Hij zal zich toch echt aan mensenregels moeten houden, wil hij op een prettige manier door het leven gaan. Voor het leren van die regels en het omgaan met alle verschillende situaties die hij kan tegenkomen in onze maatschappij, heeft hij onze leiding hard nodig.
Wel kan een hond alleen vanuit zijn hond-zijn denken. Als hij geen leiding krijgt, gaat hij gewoon zijn eigen gang (en overtreedt daarbij meestal allerlei mensenregels) of neemt hij zelfs de leiding op zich en stelt hij de regels vast. En aangezien hij dat alleen maar op zijn eigen, hondachtige manier kan aanpakken, kun je problemen verwachten op het moment dat jij je niet aan zijn regels houdt. Een hond is nu eenmaal absoluut geen democratisch ingesteld dier. Om al deze redenen is het dus belangrijk dat jij voor je hond een leider bent en duidelijke regels stelt.

In de meeste gevallen zal een nieuwe baas niet precies weten wat de hond allemaal geleerd heeft. Daarom kun je er maar beter vanuit gaan dat de hond jouw commando's niet zal begrijpen. Je begint met je eigen commando's helemaal aan het begin, je gaat er gewoon van uit dat je iets nieuws aanleert. Mocht het zo zijn dat de hond het gewenste gedrag al beheerst dan kun je je hulp heel snel afbouwen. Dit is geen verloren tijd, je hond leert dat het plezierig is om met je bezig te zijn en dat het voor hem zinvol is om naar je te luisteren. In het geval dat de oefening daadwerkelijk nieuw is voor de hond heb je voorkomen dat hij gefrustreerd raakt omdat hij je niet begrijpt. Op deze manier ben je eerlijk tegenover de hond en kun je problemen vermijden. Want voorkomen is nog altijd beter dan genezen


Bemiddeling bij het herplaatsen van Bouviers
Stichting
Bouviersupporters