Xenna is een waakse maar ook zeer lieve bouvier. Ze is nog lekker fit en gaat graag mee wandelen. Ze heeft een goede conditie. Haar baas heeft een zeer zware operatie ondergaan met een lang revalidatietraject. Er is geen familie die de hond zou kunnen opvangen daarom moet Xenna worden herplaatst.
Xenna kan met de ene hond goed overweg en met de andere niet zo, die gaat ze liever uit de weg. Is wisselend negeren of spelen.
Ze vindt kinderen wel leuk en wordt graag aangehaald. Ze heeft angst voor vuurwerk en onweer.


Xenna verblijft op dit moment bij een van onze opvangadressen. Voordat ze daar kwam zat ze in een andere opvang, waar ze door omstandigheden niet kon blijven.

Van hen hebben we een uitgebreid verslag gekregen met hun bevindingen:

Gedrag:
Kan met: Honden (alle typen), katten zowel in huis als op straat geen probleem, schapen vindt ze spannend maar vertoont geen drijfgedrag of agressie. Paarden ook spannend maar toont geen agressie.

Angst en spanning:
Xenna kan schrikken van bijv. een kat die uithaalt of een schaap wat nadert. Ze kiest dan te vluchten, herstelt direct en laat de situatie voor wat het is. Blijft niet bang of nerveus hierna. Spanning wordt opgebouwd zodra geleider in gesprek gaat. (telefoon of live). Meer hierover in verdere bevindingen. Xenna toont ook veel spanning vlak voor het uitlaten met de riem omdoen. Rust en oefening laat vooruitgang zien.

Gehoorzaamheid:
Kent absoluut de basis commando’s. Komt wanneer je haar roept. Gaat aan de lange lijn niet ver bij je weg, heeft geen behoefte om te ontsnappen, jagen, vechten of ander ongewenst gedrag uit te voeren tijdens uitlaten. Ik vermoed dan ook dat zij prima los mee kan naar het bos, strand of wat dan ook.

Huisvesting:
Kan nu in bench, zoekt deze ook zelf op en laat zich erin sturen. Is toch vooral meer op gemak in stal. Dit komt waarschijnlijk door vorige huisvesting.

Gedrag naar vreemden en passanten: Toont op straat hier geen interesse in.

Gedrag in verkeer: In 1e instantie leek Xenna auto’s enz. na te willen jagen. Dit gedrag heeft zij later in de week niet meer laten zien.

Gedrag in huis: In 1e instantie onrustig en ontwend. Na 2 dagen meer rust en zoekt vaste plek (bench) op. Laat zich hierin ook prima insluiten. Kan goed alleen zijn, geen verbale toestanden. Is absoluut goed zindelijk. Zeker 1 op 1 heb je in huis geen last van Xenna. Zodra er meer roering is wordt Xenna onrustig.

Gedrag in de auto: Volgens eigenaar kan Xenna niet in de auto. Uiteraard hebben wij haar wel in de auto gezet. Dit ging zeer snel en voorbereid. Dat was dinsdag. Vandaag ben ikzelf even op de achterbak gaan zitten en haar geroepen. Ze sprong vrijwel direct naast me in de achterbak. Wilde er wel direct weer uit. Paar keer geoefend en uiteindelijk met de opdracht om te blijven erbij. Ze doet het prima.

In de auto gaat ze liggen, wel wat spanning (hijgen) maar verder gedraagt ze zich rustig en kan prima vervoerd worden.

Algemene indruk: Xenna is een energieke hond die graag wil weten wat er van haar verwacht wordt. Ze is alert en vindt het fijn opdrachten uit te voeren. Xenna is een werker. Xenna heeft op dit moment moeite met de correcties.Maar voor een snoepje doet ze veel.
Ze leert ontzettend snel en zou in mijn beleving “even anders afgesteld” moeten worden.
Het is een slimme hond, met een goed relativerend vermogen. Zeker geen hond met aangeboren mentale problemen of niet voor rede vatbaar.
Op 12 oktober is ze naar de opvang in Hank gebracht.

De vacht van Xenna zat nog al in de klit daarom is  Paulien bij Xenna geweest om haar te trimmen.

Zij vond Xenna een lieve hond die heel graag knuffelt. Ze was wel wat angstig op tafel. Na geruststelling ging het goed.Rond haar bek vond ze niet leuk en begon ze te brommen.
Xenna
Naam Xenna
Geboortedatum: van december 2012
Geslacht: teef
Ras: Bouvier Werklijn met stamboom
In de opvang doet Xenna het goed met andere honden. ´s Morgens wil ze niet van haar bank in het nachtverrblijf komen om naar buiten te gaan. Xenna gaat dan grommen. Als ze eenmaal buiten is gaat het prima.
Update 4 november:

Vandaag was de tweede kennismaking. Paulien was daarbij aanwezig.
We zijn eerst een stuk gaan wandelen. Dat ging heel goed. Xenna is meegegaan.

Bericht van de nieuwe bazen:

We zijn net thuis.  In de auto bleef ze in het begin staan en hijgen. Maar al snel ging ze liggen en hield het hijgen op. Wel met wegdek verandering en rotondes even staan. Maar direct daarna ging ze weer liggen. Ging dus goed.
Ze heeft het varken al gezien. Voor beiden een spannend moment.

Ze is nu binnen en verkend het huis. Komt steeds even weer naar mij.
Van de shih tzu houdt ze afstand. Maar die heeft ook even gebromd.
We laten ze onder toeziend oog maar even om elkaar heendraaien. Geduld is een schone zaak.
Ook heeft ze de kip ontmoet. Die schrok en fladderde erop los. Even schrikken voor haar.
Die houden we ook maar even bij haar weg. Is anders wel wat veel denk ik.
De weg der geleidelijkheid levert meer op
.
Stichting
Bouviersupporters
Bemiddelt bij het herplaatsen van Bouviers
© Stichting Bouviersupporters 2010 - 2022