Het verhaal van Jupp

Wanneer wij een Bouvier op een website van een asiel zien, nemen we altijd contact op met het desbetreffende asiel voor meer informatie. Zo ook een aantal keren voor Jupp toen nog Lord.

In de kennel gromt en blaft hij enorm, maar is hij er eenmaal uit dan kruipt hij langzamerhand uit zijn schulp.Hij loopt prima mee aan de lijn totdat er auto's, fietsers of andere onverwachte dingen voorbij komen. Hij raakt dan in paniek en wil achter ze aan.

De laatste keer dat wij contact hadden bleek dat het helemaal niet goed met hem ging en dat hij de mensen in het asiel had aangevallen. Hij werd steeds aanvallender, waarschijnlijk uit onzekerheid of door angst. Hij was doodongelukkig in de kennel. Ze zaten met hun handen in het haar omdat Lord op deze manier niet te plaatsen was. De vraag was of wij iets konden betekenen.

Eerst is  Mascha, samen met onze kynoloog Bert Smallenbroek bij hem wezen kijken. Zij vonden dat hij absoluut een kans verdiende!

Bert heeft hem meteen Joep genoemd. Bert vertelt : Waarom Joepie?
Toen hij het eerste voertje aanpakte uit mijn handen pakte knapte er wat bij mij.
Een paar ogen die je aankijken en je vertellen dat je helemaal niet weet hoe de wereld er eigenlijk uitziet.
Na de eerste voertjes blaft hij wel naar ons maar op een manier waarbij hij mij duidelijk maakt: “ ik weet het niet! Leer het mij !
Voor je staat dan een volgroeide hond met de ervaring van een pup. De eerste naam die ik er dan uit flap is Joepie, Joepie ik ga je de kans geven om de wereld op een andere manier te leren kennen. "Joepie" !!!!!!   Maar ja,  Joepie voor een volgroeide hond dat klinkt kleinerend,  hij kan er wel een trauma aan over houden. Moeten we niet hebben, dus Joep, of op z'n Duits Jupp.
Jupp
 
Jupp is een gecastreerde reu van ruim 5 jaar.
Hij  verblijft op dit moment in een opvang voor Bouviers in Duitsland. Hij wordt begeleid door gespecialiseerde mensen met hart voor de honden. Er wordt elke dag hard gewerkt om Jupp vertrouwen te geven.

Het gaat geweldig goed met Jupp. Hij is heel vriendelijk naar de mensen in de opvang en zelfs naar de dierenarts. Hij liet zich goed onderzoeken

Voor Jupp zijn we opzoek naar mensen die goed weten om te gaan met dit type hond.
Jupp is nog  niet toe aan zijn definitieve verhuizing.
Het houdt op dit moment in dat de eventuele nieuwe baas intensief betrokken wordt bij zijn rehabilitatie. De belangstellenden zullen dus heel vaak naar Jupp toe moeten om hem te leren begrijpen en hem het vertrouwen in mensen terug te geven.
Op verzoek van en in goed overleg met het asiel zijn wij opzoek naar een plek voor hem gegaan.
Dit zou een plek moeten zijn waar hij op een groot omheind terrein tot zichzelf kan komen. Waar er even geen aandacht aan hem geschonken wordt als hij daar geen behoefte aan heeft, maar als hij wel contact zoekt er meteen flink beloond wordt.
Na veel brainstormen, bellen, WhatsAppen en een oproep op Facebook hebben we een oplossing gevonden. In samenwerking met IG in Duitsland hebben we een rustige plek voor hem gevonden waar hij eerst helemaal tot rust kan komen.

Op 5 februari hebben we hem meegenomen uit het asiel. De dag van de lange reis ( 5 uur enkele reis).
Bert zou rond de klok van 12.00 uur bij het asiel zijn en zou daarna Jantina. oppikken.
Mascha is eerder naar het asiel toe gegaan om alle voorbereidingen, zoals afhandeling van papierwerk, te regelen zodat Bert direct met Lord Jupp kon vertrekken. Om 9.00 uur ‘s morgens heeft Jupp valium gekregen zodat hij rustig zou zijn tijdens de reis. Bert kwam en heeft Jupp aangelijnd, het was in 1 streep hup naar de auto. Zonder mokken ging hij 1 van de kennels in. Ok, hij ging dus zonder stress de auto in ... Super!!

Om 13.45 uur was Bert bij Jantina. Even werd overwogen om Jupp nog te laten plassen, maar hij was zo rustig dat we besloten hem in de kennel te laten. We waren de straat nog niet uit of ik hoorde een verdacht gekletter van water. Ja hoor, Jupp deed een mega plas. Meteen gestopt en Jupp eruit. Even laten snuffelen en met een stukje worst de andere kennel in, geen probleem. Gelukkig had Bert jerrycans met water mee en konden we de andere kennel en de mat schoonspoelen.  Anders krijg je wel een vreemd luchtje in je neus tijdens de reis.

Eerst heeft Jupp een beetje gejankt en een poging tot blaffen gedaan. Na 5-10 minuutjes werd hij rustig. Heeft af en toe een dutje gedaan en verder rustig zitten kijken.
Het was druk op de Deutsche autobahn. Om 17.45 uur kwamen wij op plaats van bestemming aan. We werden hartelijk ontvangen door Bert's Duitse collega. Het hek werd opengedaan zodat we op het erf konden parkeren. We hebben het verhaal van Jupp nog verder uitgelegd en Bert heeft zijn adviezen aangegeven.

Jupp heeft ruimte nodig, geen kleine kennel! De ruimte moet wel omheind zijn zodat hij niet weg kan. Bovendien moet hij  rust hebben, niet al teveel prikkels van buitenaf. Jupp heeft tijd nodig, moet zelf kunnen bepalen wanneer hij contact gaat zoeken met mensen.
Nou ruimte heeft hij, een megagrote "kamer" met vloerverwarming ( minstens 5 x 5 m) en een lekkere mand. Bovendien is er een uitloop naar buiten die nog eens dubbel zo groot is en volledig overdekt. Daarnaast is er nog een weide die ook volledig omheind is.

Er zijn andere honden echter daar komt hij vooreerst niet mee in aanraking. Eerst moet hij wennen en tot rust komen. Die contacten worden tzt opgebouwd. Meneer S. is een zeer ervaren hondentrainer dus wij hebben er alle vertrouwen in dat het goed komt.

Bert en Jantina  zijn tegen 20.00 uur weer vertrokken na een heerlijke maaltijd.
Om 00.00 uur weer bij Jantina  thuis waar Bert nog een paar sterke bakken koffie heeft gedronken.
Om 2.00 ‘s nachts kon Bert ook z'n warme bed opzoeken.

We zijn nu een paar dagen verder, Jupp eet goed en slaapt goed. Hij is nog wat schuchter, maar dat is logisch. Meneer S. is de hele dag in en om huis bezig en langzaam aan zoekt Jupp contact. Hij komt al op een meter afstand kijken.
Update van 19 februari :

Er wordt elke dag hard gewerkt om Jupp vertrouwen te geven. De ene dag gaat het beter dan de andere. Meneer S. gaat nu met hem wandelen. Als ze uit zijn “kamer”  komen is alles nieuw voor Jupp en is hij schuchter en bang. In zijn kamer waar hij zich nu thuisvoelt en zich zekerder voelt wordt hij nu agressief. Als hij in zijn territorium ( achter zijn deur) is en meneer draait zich om dan begint hij hard te blaffen. Meneer blijft dan heel rustig wachten tot dat Jupp ophoudt met z'n kabaal. Doet meneer dan de deur dicht dan begint ie tegen de deur op te springen. Meneer gaat dan meteen weer de kamer in. Dan trekt Jupp zich terug tegen een muur en blijft blaffen. Meneer dringt zich dan niet op, want hij wil juist zijn vertrouwen winnen.

Wij bedanken de medewerkers van het asiel in Nederland voor het vertrouwen in ons!Update 6 maart:

Vandaag is er gekeken hoe Jupp op een andere hond
reageerd. Dat ging moeizaam.
Hij gedroeg zich nog al aanvallend naar de andere hond
die echt heel vriendelijk was.Update 8 maart:

Jupp heeft een vriendin!!
Sinds vanmiddag verblijft Antje ook in deze opvang. Antje is een gevonden teefje van 6 jaar wat door BiN overgenomen is van een asiel.

Jupp was zo enthousiast dat hij vergat dat hij eigenlijk niet geaaid wil worden.

Ze vinden elkaar heel leuk en delen vanaf nu het verblijf.
Jupp heeft weer een stapje in de goede richting gemaakt.
Wij zijn zo blij en hopen dat hij nog veel meer van Antje afkijkt.

Update 2 april:

Het gaat super met Jupp!! Hij is op de goede weg!

De homeopaat is langs geweest en heeft Jupp bekeken. Hij heeft Jupp een middel geven wat men geeft bij in zichzelf gekeerde/ gevangen persoonlijkheden. Dat heeft hem zeer goed gedaan.  Net zoals ook de omgang met boef Antje hem goed doet. Hij is veel opener geworden, komt nu ‘s morgens vrolijk begroeten.
Hij wil ook begroet en geaaid worden, is rustiger, niet meer zo gespannen. Hij geniet de contacten met mensen, zelfs met onbekende mensen is hij veel opener in de omgang.
We hebben een aanbod kregen van iemand die hem via zijn foto wilde behandelen. Omdat we alles aangrijpen om Jupp te helpen heeft ze dat gedaan.

De homeopathie en/of de behandeling via foto en/of Antje en/of gewenning? 
Maakt niet uit.  Jupp gaat goed!

Update 27 mei 2016:
Belangstellenden hebben kennisgemaakt met Jupp. Hij ging meteen naar de mensen toe om geaaid te worden. Ook de wandeling verliep prima.
Jupp is op proef mee. De mensen hebben namelijk een kat. Even afwachten hoe dat gaat. De kat schijnt nogal een typetje te zijn. De herder van vrienden is bang voor de kat.
’s Middags is er gebeld: Tijdens de autorit naar huis was Jupp rustig. In huis was hij lekker relaxt alles aan het onderzoeken. De kat heeft hij nog niet ontmoet.

Op 29 mei is Bine bij Jupp op bezoek geweest. Zij stuurde deze foto en schreef:
Ik zag een zeer ontspannen hond. Met zijn voorgeschiedenis zegt deze foto zoveel
meer dan duizend woorden.
Ik heb een paar vreugdetraantjes gelaten en ben zeer optimistisch dat het zo blijft.

Echter op 7 juni is er wat voorgevallen en is Jupp weer terug gebracht naar de opvang.
21 juni Jupp is verhuisd naar een andere, meer huiselijkere,  opvang.

Eerste bericht van hen:
“We hadden een vlotte reis. Jupp heeft de hele weg geslapen.
De ontmoeting met Bob en Mila was ontspannen. Na een paar kleine correcties ging het
goed.
Voor de zekerheid had Jupp wel een muilkorf om en Bob een snuitje.
Tegen 21:30 ging Jupp zonder mopperen naar "zijn" kennel en is lekker in slaap gevallen.
Update 8 december:

Vandaag was er een kennismaking van en met Jupp. De mensen zijn zeer bouvierervaren. Hebben een grote omheinde tuit en een bouvier teef. Zij waren er om 15.00 uur. Ontvangst met muilkorf. Jupp wilde 1x uithalen. De mevrouw van de opvang heeft hun laten zien wat ze moesten doen, maar meneer reageerde eigenlijk al instinctief door hem volledig te negeren. Binnen een paar minuutjes kon de muilkorf af.

Ze zijn een flink stuk gaan wandelen en meneer ging heel erg leuk met Jupp om.
Na de wandeling hebben ze samen gegeten. Mevrouw heeft zoveel mogelijk verteld en uitgelegd.
Tegen alle principes van de IG in is Jupp op proef mee, het voelde zo goed. In januari gaat mevrouw naar hun toe om te kijken hoe het gaat.
Update 11 december:

Met jupp gaat alles prima, er is niks negatiefs te melden.
Jupp is totaal verliefd op Lola, de boef van de partner van K. Ze wonen dicht bij elkaar in de buurt.
Die 2 kunnen heerlijk samen rauzen en spelen als ze samen gaan wandelen.
Jupp was ook nog samen met z'n baasje bij een landrovertreffen, hij vond het prachtig.

Mila, de boef van de het pleegadres waar jupp lang heeft gewoond is zeer verdrietig maar gelukkig komt Bob ( de boef van vrienden) nog vaak op bezoek. Bob is wel verheugt dat zijn concurrent vertrokken is en dat hij Mila weer voor zich alleen heeft.

Update 9 december:

De reis en de eerste nacht zijn prima en rustig verlopen
Jupp heeft een mand naast het bed maar hij wou snachts liever in bed. Dat mocht niet dus liet zich prima in z'n mand sturen zonder mekkeren en grommen.
K gaat lekker met hem op pad. Zijn zoon met vrouw en kind hebben al kennisgemaakt met hem.

Bij de partner van K, die iets verderop woont en die een bouvierteefje met de naam Lola heeft, hebben ze jupps muilkorf afgedaan. Ze zijn samen gaan wandelen. Het teefje dronk uit een vijver, jupp heeft een frisse duik genomen. Het gaat ongelofelijk goed
De ene dag heeft Mascha een gesprek met de nieuwe baas van Jupp hoe goed het gaat en de volgen de dag krijgt Jantina een bericht dat Jupp in moet slapen. Wat is er gebeurd?

De nieuwe baas zou met Jupp op bezoek bij frau W. Het pleegadres waar Jupp meer dan een half jaar gewoond heeft samen met zijn vriendinnetje Mila. Toen K. met Jupp aankwam leek het of er iets knapte. Jupp zag haar en begon de auto te slopen. Er werd gedacht dat hij erg blij was om haar te zien. Maar Jupp herkende niks of niemand en ging vol in de aanval waarbij hij frau W en Mila probeerde te grijpen. Dezelfde vrouw waar hij in huis mee knuffelde en de hond waar hij mee speelde, geen enkele herkenning…. K kon hem net op tijd terugtrekken en heeft Jupp zijn muilkorf omgedaan. Hij ging er nog steeds echt volledig in met de intentie om haar verschrikkelijk te pakken te nemen. Hij was niet af te leiden en bleef maar kijken en proberen aan te vallen.

Het hoe, wat en waarom zullen we helaas nooit weten. Was het te snel dit bezoek, teveel stress, is het zijn verleden? En ga zo maar door. Wat wel duidelijk is geworden is dat Jupp in het verleden dusdanig verpest is dat hij nooit volledig weer te vertrouwen is. Dat is dus nu heel duidelijk geworden. En wat doet dat ontzettend veel
pijn.

Er is dus met alle partijen overleg geweest en de hele zware en moeilijke beslissing is genomen om Jupp in te laten slapen. Wij van team Bouviersupporters en de Interessengemeinschaft zijn er helemaal kapot van. Vanaf het moment dat we in februari het telefoontje van het asiel kregen hebben we allemaal een zwak voor hem. Het werd hem zo gegund. En het leek zo ontzettend goed te gaan…...........
Stichting
Bouviersupporters
Bemiddelt bij het herplaatsen van Bouviers
© Stichting Bouviersupporters 2010 - 2023